Skip to Content

Drie veelvoorkomende problemen met wasverzachters opgelost

 • Naturals

  Een zachtheid gemaakt van 99% natuurlijke ingrediënten. Ontdek nu onze veganistische en milieuvriendelijke wasverzachter!

Of het nu gaat om een wasverzachter die niet doseert of niet afvoert, een verstopte wasmiddellade of een lade vol met water, wij bekijken de meest voorkomende problemen met een wasverzachter in de machine en komen met snelle, eenvoudige en stapsgewijze oplossingen.

Wasverzachterprobleem 1: wasverzachter verspreidt zich niet

Ben je net klaar met wassen en ontdek je dat de lade nog steeds gevuld is met wasverzachter? Het komt vaak voor dat een wasverzachterlade niet wordt geleegd, maar dit is meestal gemakkelijk op te lossen. Volg deze eenvoudige stappen om de oorzaak te achterhalen en het probleem op te lossen:

 1. Is de wasverzachterlade verstopt?
  Raadpleeg je wasmachinehandleiding om te zien hoe je deze lade moet verwijderen. Reinig en spoel de lade grondig met warm water en gebruik een kleine leidingreiniger om de leiding te reinigen die de wasverzachter uit de lade haalt. Ongeacht of dit de oorzaak was van het niet weglopen van de wasverzachter, is het altijd een goed idee om dit zo nu en dan te doen om je wasmachine schoon te houden en goed te laten werken.
 2. Zijn de waterspuitkanalen in de wasverzachterlade verstopt?
  Controleer of de waterstraaltjes in de wasverzachterlade (direct erboven) worden geblokkeerd. Woon je in een gebied met hard water, dan moet je het misschien behandelen met een kalkreiniger om te deblokkeren, en dan eventuele resten met een spons of borstel afborstelen
 3. Wast je machine op dit moment met een wascyclus die gebruikmaakt van wasverzachter?
  Dan kan het zijn dat de wasverzachter in de lade is blijven liggen, omdat je je wasmachine op een cyclus hebt ingesteld die geen wasverzachter gebruikt. Raadpleeg de handleiding en herhaal indien nodig de wasbeurt met een andere instelling.
 4. Draai een hete was om je wasmachine te reinigen
  Om te voorkomen dat een wasverzachterlade verstopt raakt, draai je de wasmachine zo nu en dan op de heetste stand met gedestilleerd schoonmaakazijn in de wasmiddel- en wasverzachterladen om ze goed te reinigen.

Wasverzachterprobleem 2: wasverzachter wordt onmiddellijk afgevoerd

Als de wasverzachter zodra je de wasmachine inschakelt, onmiddellijk wordt afgevoerd, verspil je in feite het product. Je geniet nog steeds van enig voordeel van de wasverzachter, maar omdat deze te vroeg in de cyclus wordt toegevoegd, wordt een groot deel van de vloeistof weer weggespoeld. Gelukkig heb je het opgemerkt en kan je er iets aan doen. En wel op deze manier:

 1. Bevat de lade te veel wasverzachter?
  Als je te veel wasverzachter in de lade giet, zal deze onmiddellijk worden afgevoerd. Zorg dat je de lade tot het maximale niveau vult (meestal aangeduid met een streepje en de letters MAX). Houdt het probleem aan, dan bevindt de sifonsensor zich mogelijk niet op het aangegeven niveau. Probeer hem dan nog minder te vullen en blijf ruim onder de streep.
 2. Sluit je lade van de wasverzachter te snel en te krachtig af?
  De wasverzachter loopt om dezelfde reden onmiddellijk leeg als je de deur te krachtig afsluit. Als de wasverzachter in de lade rond klotst, kan de sifon worden geactiveerd, waardoor de lade direct wordt leeggespoeld.

Wasverzachterprobleem 3: wasverzachterlade zit vol water

Als na het wassen de wasverzachterlade vol zit met water, kan je een soortgelijk probleem hebben als hierboven, of een geheel ander probleem. Lees hieronder waarom.

 1. Is de wasverzachterlade verstopt?
  Het lijkt misschien onwaarschijnlijk dat de wasverzachter wel wordt gedistribueerd, maar niet het water erna. Toch is de moeite waard om de lade te reinigen zoals hierboven beschreven, omdat dit de gemakkelijkste oplossing is.
 2. Staat je wasmachine waterpas?
  Als je wasmachine niet waterpas staat, kan dit een waterdoorvoerprobleem veroorzaken, waardoor je een wasverzachterlade vol water krijgt. Gebruik een waterpasmeter (of download een waterpasapp) om vast te stellen of de voor- en achterkant, evenals de linker- en rechterkant van je wasmachine waterpas staan. Als je ziet dat één kant niet in balans is, los het dan meteen op. Een wasmachine die niet waterpas staat, kan allerlei andere problemen veroorzaken en dure reparaties als gevolg hebben. Laat je niet afschrikken. De pootjes van de wasmachine zijn vrij eenvoudig af te stellen door ze omhoog of omlaag te schroeven. Raadpleeg de handleiding van je machine om te lezen hoe je dit doet.
Problemen met wasverzachters opgelost!

Nu je hopelijk je wasmachineproblemen hebt opgelost, is het tijd om van je frisse, schone en zachte wasgoed te genieten!

Gerelateerde artikelen
 • Vijf veelvoorkomende fouten die tijdens de was worden gemaakt

  Je denkt dat je wel weet hoe je de was moet doen, maar dat wil nog niet zeggen dat je routine niet voor verbetering vatbaar is. Lees verder als je klaar bent om je wasvaardigheden naar een hoger niveau te tillen...

 • Hedendaagse raadsels: het wasverzachter­symbool

  Draai drie keer in het rond en wijs het symbool van de wasverzachter aan. Lukt het niet? Je bent niet de enige. Maar als je elke keer perfect wasgoed wilt, kan je maar beter onze handleiding voor je wasmachine lezen...

 • Hoe je vloeibare wasverzachters gebruikt voor de beste resultaten

  Verlang je naar het zachte, gladde gevoel, de nette, verzorgde look en de heerlijk frisse geur van professioneel gereinigde was? Leren hoe je vloeibare wasverzachters gebruikt, is de eerste belangrijke stap! Lees hoe je je wasroutine kan verbeteren en word al snel opnieuw verliefd op al je pas gewassen stoffen.