Skip to Content

Hedendaagse raadsels: het wasverzachter­symbool

 • Frisse Geuren

  Geniet van de nieuwe Silan frisheidssensatie die 24 uur per dag, 7 dagen per week duurt.

Vergeet Latijn. Spreek je de taal van de wasmachinesymbolen? Weet je waar de wasverzachter thuishoort? Want als dat niet zo is, is er een grote kans dat je tot nu toe je was altijd verkeerd hebt gedaan. Je bent niet de enige. Elke minuut wordt een lading wasgoed verpest door verkeerd geplaatste wasverzorgingsproducten.

Maar wees niet bang, we zijn hier om het raadsel op te lossen en je op weg te helpen om een wasexpert te worden. Onze uitgebreide handleiding voor het wasverzachtersymbool vertelt je waar het is, wat het doet en waarom het zo belangrijk is. Klaar?

Een, twee, bloem: zo doe je het goed

Hoewel ze qua ontwerp kunnen variëren, hebben de meeste moderne wasmachines drie basiscompartimenten die elk gestandaardiseerde symbolen bevatten:

 • I - de voorwas, waar alle speciale stijfsels of voorwasproducten horen. Als je een wasinstelling gebruikt met twee of meer cycli, is dit ook de plaats voor elk aanvullend wasmiddel.
 • II - de hoofdwas, waar je wasmiddel hoort. Als er een instelling is waarbij geen voorwas of tweede cyclus is vereist, zal alleen de inhoud uit dit compartiment worden gebruikt.
 • een bloem met zes blaadjes, de plek voor de wasverzachter en waar de magie plaatsvindt.

Uiteraard bepaalt het type wasmachine dat je bezit de locatie van het wasverzachtercompartiment. Als algemene richtlijn kun je het volgende aanhouden:

 • Wasmachines met een bovenlader hebben meestal een wasverzachtervak in het midden van de roerder (de kolom in het midden van de trommel). Oudere modellen hebben soms helemaal geen vakken. In deze gevallen moet je de wasverzachter dus rechtstreeks in de trommel gieten (doe dit tijdens de spoelcyclus).
 • Wasmachines met een voorlader hebben meestal een dispenserlade, die zich ergens aan de bovenkant van de machine bevindt. Deze lade is meestal verder onderverdeeld in drie delen om producten voor de voorwas, de hoofdwas en de wasverzachter te scheiden. Zoek het bloemsymbool met de zes blaadjes om het compartiment voor de wasverzachter te vinden.

Maakt het eigenlijk wat uit?

Als we naar het grote geheel kijken, lijkt het alsof kleding, water en wasproducten hoe dan ook zullen mengen, dus waarom zou je ze scheiden? Is het echt nodig? Het antwoord is absoluut 'ja'. Als je het anders aanpakt, kan dit je wasinspanningen tenietdoen, je kleding verpesten of allebei. De reden zit hem in het verschil tussen het doel en de timing.

Voorwas- en wasmiddelen zijn bedoeld om kleding te reinigen. Dit betekent dat je wasmachine deze meestal aan de mix toevoegt zodra deze met water is gevuld. Vanaf dat moment zullen de producten hard hun best doen om vuil, vet en vlekken uit je kleding en textiel te verwijderen. Als de wascyclus eenmaal voorbij is, spoelt een spoelcyclus het wasmiddel uit. In deze fase komt de wasverzachter in actie om statische producten te neutraliseren, te verzachten en je kleding goddelijk te laten ruiken.

Als je producten per ongeluk verwisselt en ze in de verkeerde compartimenten zou plaatsen, bijvoorbeeld de wasverzachter in het vak van de hoofdwas en het wasmiddel in het vak van de wasverzachter, dan zou het proces er heel anders uitzien. Ten eerste zou de wasverzachter tijdens de wascyclus vrijkomen. En aangezien het geen wasproduct is, zorgt het product voor een coating in plaats van verwijdering van vlekken. Je vuile (maar heerlijk geurende) kleding wordt vervolgens afgespoeld met een wasmiddel, dat diep in de stofvezels doordringt. Uiteindelijk wordt je wasgoed gecentrifugeerd, waarbij het wasmiddel je wasgoed nog steeds verzwaart. Hierdoor voelt je was stijf en ongemakkelijk en zal het mogelijk jeuken.

Met andere woorden, houd dus goed rekening met de wasmachinesymbolen als je dat nog niet hebt gedaan. Zo voorkom je dat je wollige truien enorm gaan kriebelen.

Gerelateerde artikelen
 • Vijf veelvoorkomende fouten die tijdens de was worden gemaakt

  Je denkt dat je wel weet hoe je de was moet doen, maar dat wil nog niet zeggen dat je routine niet voor verbetering vatbaar is. Lees verder als je klaar bent om je wasvaardigheden naar een hoger niveau te tillen...

 • Drie veelvoorkomende problemen met wasverzachters opgelost

  Wordt je wasverzachter onmiddellijk afgevoerd? Of wordt je wasverzachter helemaal niet gedoseerd of afgevoerd? Heb je het idee dat de lade is verstopt? Gelukkig zijn dit soort problemen met wasmachines eenvoudig op te lossen, dus ga aan de slag met onze eenvoudige stapsgewijze reparatiehandleiding.

 • Hoe je vloeibare wasverzachters gebruikt voor de beste resultaten

  Verlang je naar het zachte, gladde gevoel, de nette, verzorgde look en de heerlijk frisse geur van professioneel gereinigde was? Leren hoe je vloeibare wasverzachters gebruikt, is de eerste belangrijke stap! Lees hoe je je wasroutine kan verbeteren en word al snel opnieuw verliefd op al je pas gewassen stoffen.