Vergeet Latijn. Spreek je de taal van de wasmachinesymbolen? Weet je waar de wasverzachter thuishoort? Want als dat niet zo is, is er een grote kans dat je tot nu toe je was altijd verkeerd hebt gedaan. Je bent niet de enige. Elke minuut wordt een lading wasgoed verpest door verkeerd geplaatste wasverzorgingsproducten.
Maar wees niet bang, we zijn hier om het raadsel op te lossen en je op weg te helpen om een wasexpert te worden. Onze uitgebreide handleiding voor het wasverzachtersymbool vertelt je waar het is, wat het doet en waarom het zo belangrijk is. Klaar?
Hoewel ze qua ontwerp kunnen variëren, hebben de meeste moderne wasmachines drie basiscompartimenten die elk gestandaardiseerde symbolen bevatten:
- I - de voorwas, waar alle speciale stijfsels of voorwasproducten horen. Als je een wasinstelling gebruikt met twee of meer cycli, is dit ook de plaats voor elk aanvullend wasmiddel.
- II - de hoofdwas, waar je wasmiddel hoort. Als er een instelling is waarbij geen voorwas of tweede cyclus is vereist, zal alleen de inhoud uit dit compartiment worden gebruikt.
- een bloem met zes blaadjes, de plek voor de wasverzachter en waar de magie plaatsvindt.
Uiteraard bepaalt het type wasmachine dat je bezit de locatie van het wasverzachtercompartiment. Als algemene richtlijn kun je het volgende aanhouden:
- Wasmachines met een bovenlader hebben meestal een wasverzachtervak in het midden van de roerder (de kolom in het midden van de trommel). Oudere modellen hebben soms helemaal geen vakken. In deze gevallen moet je de wasverzachter dus rechtstreeks in de trommel gieten (doe dit tijdens de spoelcyclus).
- Wasmachines met een voorlader hebben meestal een dispenserlade, die zich ergens aan de bovenkant van de machine bevindt. Deze lade is meestal verder onderverdeeld in drie delen om producten voor de voorwas, de hoofdwas en de wasverzachter te scheiden. Zoek het bloemsymbool met de zes blaadjes om het compartiment voor de wasverzachter te vinden.
Als we naar het grote geheel kijken, lijkt het alsof kleding, water en wasproducten hoe dan ook zullen mengen, dus waarom zou je ze scheiden? Is het echt nodig? Het antwoord is absoluut 'ja'. Als je het anders aanpakt, kan dit je wasinspanningen tenietdoen, je kleding verpesten of allebei. De reden zit hem in het verschil tussen het doel en de timing.
Voorwas- en wasmiddelen zijn bedoeld om kleding te reinigen. Dit betekent dat je wasmachine deze meestal aan de mix toevoegt zodra deze met water is gevuld. Vanaf dat moment zullen de producten hard hun best doen om vuil, vet en vlekken uit je kleding en textiel te verwijderen. Als de wascyclus eenmaal voorbij is, spoelt een spoelcyclus het wasmiddel uit. In deze fase komt de wasverzachter in actie om statische producten te neutraliseren, te verzachten en je kleding goddelijk te laten ruiken.
Als je producten per ongeluk verwisselt en ze in de verkeerde compartimenten zou plaatsen, bijvoorbeeld de wasverzachter in het vak van de hoofdwas en het wasmiddel in het vak van de wasverzachter, dan zou het proces er heel anders uitzien. Ten eerste zou de wasverzachter tijdens de wascyclus vrijkomen. En aangezien het geen wasproduct is, zorgt het product voor een coating in plaats van verwijdering van vlekken. Je vuile (maar heerlijk geurende) kleding wordt vervolgens afgespoeld met een wasmiddel, dat diep in de stofvezels doordringt. Uiteindelijk wordt je wasgoed gecentrifugeerd, waarbij het wasmiddel je wasgoed nog steeds verzwaart. Hierdoor voelt je was stijf en ongemakkelijk en zal het mogelijk jeuken.
Met andere woorden, houd dus goed rekening met de wasmachinesymbolen als je dat nog niet hebt gedaan. Zo voorkom je dat je wollige truien enorm gaan kriebelen.